Posted on

1. Mednarodni festival žganih pijač v Sloveniji

Kraft proizvodnja žganih pijač postaja vedno bolj popularna in 15. aprila bo organiziran 1. mednarodni festival žganih pijač v Sloveniji. Dogodek bo pri Lavričevi koči v Petrušnji vasi (Šentvid pri Stični).

Organizator je lani nastalo Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe. Začelo se ob ob 9. uri, poleg festivala žganja pa bo hkrati tudi Salamijada, tako da noben ne bi smel ostati lačen ali žejen. Ob 14:30 uri ne zamudi strokovnega predavanja Majde Debevc na temo Tehnologija predelave visokokakovostnih sadnih žganih pijač. Majda Debevc je živa enciklopedija na temo žganih pijač, vin, tobaka, čaja in vsako njeno predavanje je zanimivo, poleg tega pa z veseljem odgovori na vsako zastavljeno vprašanje.

Ob 15:00 uri je razglasitev rezultatov ocenjevanja po 10-tih različnih kategorijah. Prišlo je 203 vzorcev žganj in 9 različnih držav. Na festivalu bo prikazano kuhanje vinjaka v 30 l kotlu.

Vabljeni, ekipa Enoteke Mozirje gre sigurno pogledat festival žganih pijač.

Posted on

Plačaj z Valu Moneta v Enoteki Mozirje

Plačaj z Valu Moneta v Enoteki Mozirje je novo plačilno mesto z uporabo Valu Moneta. Plačilo je možno v spletni trgovini ali pa plačilo ob osebnem prevzemu na POS terminalu.
Tako povečujemo možnost plačila z gotovino, preko TRR, s kreditnimi karticami še na valu Moneto.

VALÚ je sistem, ki omogoča plačevanje z mobitelom – prek aplikacije VALÚ ali VALÚ Monete. Več na www.valu.si. Je pametna denarnica v vašem mobitelu, ki vam omogoča plačevanje, identifikacijo, povezavo z drugimi aplikacijami in še mnogo več.

Na voljo je vsem, ki želite plačevati z mobitelom, ne glede na operaterja, pri katerem imate mobilne storitve. Naložite si aplikacijo VALÚ, ustvarite svoj račun VALÚ in že lahko uporabljate številne možnosti plačevanja. VALÚ omogoča plačevanje s pametno denarnico VALÚ ali VALÚ Moneto.

Posted on

Dan sv. Patrika

friends holding glasses of beer

La Fheile Padraig!

Letos pride praznik na petek, tako da je lahko še bolj zabavno, kot običajno. Državni praznik, ko teče pivo in viski v potokih, potrebno pa je imeti na sebi vsaj nekaj zelenega.
V ponudbi žal ni Guinessa ali drugega odličnega irskega piva, lahko pa se uživa v odličnih in večkrat nagrajenih viskijih Teeling.

Spet na zalogi njihov najbolj priljubljen viski pri nas Teeling Small Batch Rum Cask z darilno škatlo .

Slainte!

Posted on

Baraba kot je še ni bilo

Pri nas je  tradicija kuhanja žganja iz sadja in pri tem prevladuje sadjavec, slivovka in seveda viljamovka. Možno je dobiti vse možne kakovosti, žal so v manjšini resnično kvalitetna žganja, še redkeje pa lahko dobimo starana sadna žganja. Enako kot pri nas in v Srednji Evropi je močna tradicija sadnih žganj tudi na Balkanu. 

Pri izdelavi kvalitetnih žganj so v Srbiji daleč pred nami; od tega koliko različnih premium sadnih žganj ponujajo do staranja v lesenih sodih. Tudi po velikosti so njihove destilarne veliko večje od naših.

Podrum Palić sodi med najmodernejše destilarne na tem področju. Ima dva 1000 l destilatorja z vrhunskimi hrastovimi sodi, hladilnico in ekipo predanih tehnologov, sadjarjev, kletarjev in master blenderjev. Nahajajo se ob jezeru Palić blizu madžarske meje. Vojvodina, Srbija. Tradicija od  leta1896.

Sadje je iz lastnih sadovnjakov, najbolj znani pa so po starani slivovki, kutini, marelici, lozovači in viljamovki od sadnih žganj.

V naši enoteki zaenkrat ponujamo viljamovko ( 1 leto starana) in 3 leta starano slivovko v hrastovih sodih.

Baraba je tu, med nami. Gre za blagovno znamko premium sadnih žganj iz Podruma Palić. Barabo so zgradile dolgoletne izkušnje, ki se jih ne da naučiti iz knjig in to je; eno življenje z veliko zgodbami.
Obraz blagovne znamke je znani srbski igralec Žiga Todorović – Baraba.. V povezavi Baraba razlaga kdo je baraba – video , video2 & video3

Posted on

Bratinov gin gre v zgodovino

Po Brin ginu je bil Bratinov gin #3 drugi, ki smo ga začeli med prvimi ponujat tudi v naši enoteki. Takoj nama je bil všeč in z veseljem sva o njem razširjala vest. Gin #3 je najboljši minimalističen gin pri nas. Najbolj naju je fasciniralo prav to, kako malo zelišč je potrebnih za odličen gin. Piten sam ali s tonikom.

Iz ajdovske destilarne  pa so včeraj še uradno sporočili, da bodo nehali s proizvodnjo gina, kmalu pa lahko pričakujemo nove destilate, ki pa še ostajajo skrivnost.

Na zalogi imamo še par steklenic Bratinov gin #3 in 032C. Priskrbite si zadnje steklenice, dokler še lahko.

Posted on

Nakup z enim klikom

Od 10. novembra dalje je možno še hitreje plačati nakup. Manj klikov za boljšo izkušnjo spletnega nakupovanja v Enoteki Mozirje.
Pri izbiri enega izdelka ni več potrebno v košaro, da se dokonča nakup, ampak je dovolj že klik na zeleni gumb LINK | Plačajte hitreje.

Za plačilo več izdelkov, pa se lahko v košarici klikne za hitrejši postopek.

Link je nova storitev Stripe in omogoča shranjevanje podatkov o plačilih z enim klikom na več spletnih mestih. tako se lahko samodejno izpolnijo podrobnosti o plačilu tudi drugje, ne samo v naši spletni trgovini.
Link je plačilno sredstvo za večkratno uporabo s takojšnjim obvestilom, ki samodejno izpolni podatke o plačilni kartici.

Stranke shranijo svoje podatke o plačilu v aplikaciji Link in jih ponovno uporabijo pri vseh spletnih trgovcih Stripe z omogočeno povezavo.

Gumb za zahtevo po plačilu prikazuje denarnice, kot so Apple Pay, Google Pay in Link, ki jih stranke lahko uporabijo za hitrejše dokončanje nakupa namesto ročnega vnašanja podrobnosti plačila. Stripe bo dinamično prikazal najustreznejšo denarnico.

Nekaj podobnega že uporablja PayPal, podrobneje pa na Stripe Link

 

Posted on

Santei Košutnik – Encijan

woman suffering from a stomach pain lying down on couch

Prazniki in polne mize delajo naši prebavi kar veliko dela. V takih primeri so že naši predniki vedeli, da je dobro pred jedjo ali po njej spiti kakšen kozarček šnopsa, v katerega so namočene različna zdravilna zelišča.
V naši ponudbi je kar velika ponudba različnih žganjic Santei, kjer je osnova dobro žganje, narejeno iz trpinovca ali pa grozdnega vina ( grozdje raste po principih biodinamike), notri pa različna zdravilna zelišča. In eno od njih je Santei Košutnik.

Košutnik je odličen pri želodčnih težavah, pekoči zgagi, kislem spakovanju, pri mesečnem perilu, močnih vetrovih in slabi prebavi saj spodbuja delovanje žolčnika, jeter, trebušne slinovke ter izločanje sline. Pomaga pri srčni in živčni slabosti, slabokrvnosti in splošni oslabelosti.


Košutnik je ime, ki je bolj znano planincem in Gorenjcem, drugače pa je znan pod imenom rumeni svišč in seveda kot encijan.

Treba ga je srkniti vsaj pol ure pred jedjo, da ne bo hrana obležala v želodcu, po jedi pa lahko želočne težave še poslabša.

NA ZDRAVJE!

Posted on

Domus Meum

je prvo belo macerirano vino oz. oranžno vino vinarja Jurija Brumca ( Meum), ki je najbolj poznan po svojem Modrem pinotu, ima pa seveda še druga odlična vina in penino, komaj pa čakamo tudi na ustekleničen konjak.
Te dni je neuradna premiera tega vina, med prvimi pa ga lahko poskusite prav v naši enoteki.

Barva Domusa je jantarno oranžna z rdečkastimi odtenki, ki jo dajeta traminec in sivi pinot.

Vonj je terciaren, kandirano sadje, suha zelišča, rahlo maslen … Pester!
Dolgotrajna maceracija je pustila svoj pečat, staranje v hrastovih sodih na finih drožeh pa zaokroži njegov razkošen okus in dol pookus.

Zajc oz. Zeitz – legenda o nastanku Žičke kartuzije

Vsekakor se sprašujete, kakšen pomen ima beli zajec na steklenici? Gre za legendo o nastanku Žičke kartuzije.

V 12. stoletju je štajerski mejni grof Otokar III. na lovu po konjiških gozdovih zagledal lepo belo košuto. Med zasledovanjem je postal utrujen in je pod nekimd revesom zaspal. V sanjah ga je obiskal svetnik Janez Krstnik in mu ukazal zgraditi samostan na tem mestu. Ta čas so njegovi lovci med iskanjem košute pregnali belega zajca, da je od strahu skočil grofu Otokarju v naročje. Ko ga je grof zagledal je rekel:” Glej zajca!” Tako je imenoval bližnjo vas Seitz (izgovori se zajc) , kar je nemško ime za Žiče.
Na tem mestu je potem nastal samostan, ki ga poznamo danes kot Žička kartuzija. Stari domačini mu pravijo tudi zajčji klošter in zdej veš zakaj.

Meum

In kakšno povezavo ima Meum z Žičko kartuzijo? Veliko. Potrebno je vedeti, da ima Jure veliko vinogradov, ki so prav na ozemlju, kjer so nekoč kartuzijani imeli svoje vinograde. Glede na to, da so prišli menihi iz Francije, so prav gotovo vedeli, kje posaditi trto. Drugače je Meum najbolj znan po svojem Modrem pinotu, pa šampionskem ledenem vinu, Chardonnayu …

Posted on

Ideje za darila zadnji hip

V predpraznični gužvi doma, v službi … včasih zmanjka idej, kaj nekomu pokloniti, da ga bo razveseliko, ne da bo darilo stalo v pozabljenem kotu ali pa celo dano naprej.

Letos smo gin kroglice razprodali že v prvih dneh decembra, tako da so bili mnogi razočarani. a je še kar nekaj dobrih predlogov, kako nekoga razveseliti.

Najbolj popularni so še vedno slovenski gini v darilnih paketih; v enih je dodan tonik, v drugih dodan še kozarec, ali pa odlične Lucifer čokoladne kroglice ali celo svečka z utripajočo barvno led lučko za zimske dni. Seveda je vedno dobra izbira tudi Pelicon Winter buteljka, ki že zavita samo čaka, da jo nekomu poklonimo za praznike ali pa kar tako.

Za vse, ki ste se prijavili na naše enovice pa še dodaten 10 % popust na že tako ugodnejšo ceno.

Posted on

Winter 2021 in božične kroglice

1. december pomeni začetek vesela decembra, pa tudi začetek prodaje sezonskega piva Winter iz pivovarne Pelicon.
Letošnji Winter ima še bogatejšo pomarančno aromo, dodana je še limonina lupinica, cimet in vanilija. Pravi zimski warmer. Serija tega zimskega piva je omejena, buteljka pa je ročno zavita v darilni papir, tako da je zelo primerna za obdaritev.

Za nakup 6 steklenic je količinski popust. Lahko pa se izbere kot darilni paket, kjer je poleg Winterja še vse, kar je potrebno za odlično kuhano pivo (recept priložen). Zraven pa je še priložena festivalska majica Savinja Beer Fest.

Letos se je še povečala zbirka različnih darilnih paketov v kombinaciji z vinom, ginom ali žganjicami.

Še ena sezonska zadeva, ki je zelo popularna in znova na zalogi: gin božične kroglice. Tokrat so pakirane po 6 ali 3, možna pa je kupiti tudi posamezno kroglico.

Lep zimski dan,