Gorazd Čuk je bil zanimiv človek in podjetnik s katerim se je bilo vedno užitek pogovarjat o čemerkoli. Glavna tema je bila seveda žganjekuha in z njim sva delila enako mnenje o marsičem v tej industriji, predvsem pa je bil poudarek na kvaliteti. Še veliko sva upala, da se naučiva od njega, zato naju je še bolj prizadela novica, da ga komaj teden dni po zadnjem srečanju ni več med nami.
Bil je slovenski podjetnik in solastnik Don-dona, svetovalec v najboljših časih Istrabenza, zadnja leta pa je bil znan tudi širše po svojem delu v Srbiji. bil je lastnik ekološke plantaže Tamnjanica na jugu Srbije, kjer je deloval na področju pridelave in predelave dišavnic ter zadnje čase predvsem žganjekuhe. Njegove slivovke so prejele več mednarodnih nagrad. Dve premium rakiji imamo tudi v naši enoteki; Pigmalion Stara šljivovica in Pigmalion Ne sečam se .
Poleg podjetništva je bil tudi veliki mecen na področju umetnosti. Gostil je mnoge umetniške kolonije in na plantaži so še vedno razstavljene končne umetnine.
Kako je Gorazd Čuk vplival na pridelavo rakije?
Njegov pristop je temeljil na uporabi kakovostnih surovin predvsem iz svoje ekološke plantaže. S tem je postavil visoke standarde tudi za druge srbske proizvajalce rakije, s tem pa se je tudi povečal ugled rakije na mednarodnem področju.
Bil je velik zagovornik uporabe sodobne tehnologije pri destilaciji s poudarkom na ohranjanju kakovosti in tradicije. Poleg tradicionalnih hrastovih sodov je eksperimentiral tudi z drugimi vrstami lesa, da bi ustvaril edinstvene okuse in arome. Pogosto je podaljšal običajno staranje rakije, kar je omogočilo, da so arome in okusi postali še bolj kompleksni.
Tradicionalne metode destilacije je izboljšal z modernejšimi pristopi:
- uporaba kakovostnih surovin
- ekološka pridelava z uporabo naravnih gnojil
- natančen nadzor destilacijskega procesa omogoča boljšo kakovost izdelka
- sodobna destilacijska oprema omogoča boljšo ekstracijo ikusov in arom iz sadja
- izobraževanje in sodelovanje z drugimi destilarji
Te metode so omogočile, da je dobil rakijo vrhunske kakovosti, ki je bila večkrat nagrajena. Bil je zelo aktiven v promociji rakije na mednarodnih trgih, kar je povečalo prepoznavnost in ugled srbske rakije.
You must be logged in to post a comment.