Posted on

Vpliv Gorazda Čuka na kvaliteto rakije

Gorazd Čuk je bil zanimiv človek in podjetnik s katerim se je bilo vedno užitek pogovarjat o čemerkoli. Glavna tema je bila seveda žganjekuha in z njim sva delila enako mnenje o marsičem v tej industriji, predvsem pa je bil poudarek na kvaliteti. Še veliko sva upala, da se naučiva od njega, zato naju je še bolj prizadela novica, da ga komaj teden dni po zadnjem srečanju ni več med nami.

Bil je slovenski podjetnik in solastnik Don-dona, svetovalec v najboljših časih Istrabenza, zadnja leta pa je bil znan tudi širše po svojem delu v Srbiji. bil je lastnik ekološke plantaže Tamnjanica na jugu Srbije, kjer je deloval na področju pridelave in predelave dišavnic ter zadnje čase predvsem žganjekuhe. Njegove slivovke so prejele več mednarodnih nagrad. Dve premium rakiji imamo tudi v naši enoteki; Pigmalion Stara šljivovica in Pigmalion Ne sečam se .

Poleg podjetništva je bil tudi veliki mecen na področju umetnosti. Gostil je mnoge umetniške kolonije in na plantaži so še vedno razstavljene končne umetnine.

Kako je Gorazd Čuk vplival na pridelavo rakije?

Njegov pristop je temeljil na uporabi kakovostnih surovin predvsem iz svoje ekološke plantaže. S tem je postavil visoke standarde tudi za druge srbske proizvajalce rakije, s tem pa se je tudi povečal ugled rakije na mednarodnem področju.

Bil je velik zagovornik uporabe sodobne tehnologije pri destilaciji s poudarkom na ohranjanju kakovosti in tradicije. Poleg tradicionalnih hrastovih sodov je eksperimentiral tudi z drugimi vrstami lesa, da bi ustvaril edinstvene okuse in arome. Pogosto je podaljšal običajno staranje rakije, kar je omogočilo, da so arome in okusi postali še bolj kompleksni.

Tradicionalne metode destilacije je izboljšal z modernejšimi pristopi:

  • uporaba kakovostnih surovin
  • ekološka pridelava z uporabo naravnih gnojil
  • natančen nadzor destilacijskega procesa omogoča boljšo kakovost izdelka
  • sodobna destilacijska oprema omogoča boljšo ekstracijo ikusov in arom iz sadja
  • izobraževanje in sodelovanje z drugimi destilarji

Te metode so omogočile, da je dobil rakijo vrhunske kakovosti, ki je bila večkrat nagrajena. Bil je zelo aktiven v promociji rakije na mednarodnih trgih, kar je povečalo prepoznavnost in ugled srbske rakije.

Posted on

Benčina vinar leta 2023

Najboljši vinar v Gornji Radgoni je v sklopu kmetijskega sejma AGRA na 49. Odprtem državnem ocenjevanju vin Vino Slovenija bil izbran kot najvišje ocenjeni vinar Dušan Benčina. Sodelovalo je 166 vinarjev iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Češke, Italije in Nemčije.

Že večkratni dobitnik predvsem zlatih medalj Benčina iz Vipavske doline je v letu 2023 imel izredno leto. Dva šampiona; penina Ren in Chardonnay Barik 2019, velika zlata medalja za Chardonnay 2022, zlata medalja; Chardonnay 2020 in 2021, Opus Bonum 2019 in 2018, Merlot 2019, Sauvignon selekcija 2019, Božični medun 2016, Cabernet Sauvignon Amfora 2019 in 2017, Chardonnay barik 2018 in 2017, Sauvignon selekcija 2020, Rumeni muškat 2020, Barbera barik 2019, Modri pinot barik 2018, Merlot barik 2018, Modri Pinot 2020, Barbera 2020 in Lepo rdeče 2022. Dobil je še 10 srebrnih medalj. Skupno kar 32 priznanj. Hkrati je zasluženo postal tudi prvak Vipavske vinske ceste.

Posted on

Štrukljifest 2024 odlično uspel

Štrukljifest so letos bili znova izpeljani po lanski pavzi, ki jo je povzročila narava s stoletnimi poplavami v Zgornje savinjski dolini. Obisk je presegel vsa pričakovanja in še pred koncem razprodan, saj je zmanjkalo prav štrukljev.

S Štrukljifest festivalom smo povezali naš festival Savinja Beer Fest, tako da drug drugemu pomagamo, da se festival odlično izpelje.

Hvala vsem, ki ste nas obiskali na naši stojnici in nas podprli z nakupom. Obljubljamo, da bomo naslednje leto pripeljali več Pokalice, saj je hitro pošla.

Posted on

Okusi poletja: Gin koktejli z različnim sadjem in začimbami

5 poletnih koktejlov z ginom za vroče dni!

Poletni koktejli z ginom so odlična izbira za osvežitev v vročih poletnih dneh. Gin je zaradi svoje raznolikosti in kompleksnosti okusov idealen za mešanje koktejlov. Poleg klasičnega gin tonika, ki je sestavljen iz gina, tonika in rezine limone ali limete, obstaja še veliko drugih možnosti.

Gin se odlično poda k različnim vrstam sadja, zelišč in začimb. Lahko ga kombiniramo z grenivko, pomarančo, jagodami, kumarami, baziliko, rožmarinom in še mnogo več. Možnosti so neskončne.

Za tiste, ki iščejo nekaj drugačnega, bi lahko poskusili z Gin Fizz, ki vsebuje gin, limonin sok, sladkor in gazirano vodo, ali Negroni, ki je mešanica gina, Camparija in rdečega vermuta.

    Pomembno je poudariti, da je najboljši gin in gin koktejl odvisen od tvojega osebnega okusa. Vsak gin ima svojo edinstveno mešanico botaničnih sestavin, ki dajejo različne profile okusov. Nekateri so bolj citrusni, drugi bolj cvetlični ali začinjeni.

    drinking coctails summer

    Uživaj v raziskovanju različnih kombinacij in ne boj se poskusiti nekaj novega in drugačnega. Eksperimentiranje je del zabave pri pripravi koktejlov. Ne pozabi pa, da je zmernost ključna. Uživaj v svojih poletnih koktejlih z ginom! 🍹

    Priporočeni gini

    Izbirate lahko med slovenskimi in izbranimi tujimi gini: Santei, Koglot, Brin, Broken Bones, Monologue, Gineral, Gold gin, Bathtub.

    Posted on

    Savinja Beer Fest 2024: Zabava s pivi, gini in aktivnostmi za družine

    Letošnji Savinja beer Fest, ki je potekal 22. junija 2024 v Mozirju, je bil že sedmi po vrsti in je ponovno privabil številne ljubitelje piva, gina in dobre hrane. Dogodek je postal v tem času eden največjih kulinaričnih dogodkov Zgornje savinjski dolini.

    Pivo, gin in Pokalica

    Na festivalu so se predstavili slovenski mikro pivovarji s svojimi craft pivi, prav tako pa so lahko obiskovalci poskusili najboljše slovenske in tuje craft gine.
    Posebnost festivala je tudi lokalna brezalkoholna pijača Pokalica, ki jo v Mozirju pripravljajo že od leta 1914.

    Kulinarika

    Poleg piva in gina je bila na voljo smo letos uživali v odličnih burgerjih in palačinkah udeleženca Masterchefa Klemna, predstavil se je še Štrukljifest z zanimivimi prelivi čez štruklje. Uživali smo tudi v slastnem gin tonik sladoledu za odrasle.

    Zabava za vso družino

    Savinjski Beer Fest 2024 je postal eden največjih kulinaričnih dogodkov v Zgornji Savinjski dolini. Na festivalu so se predstavili slovenski mikro pivovarji s craft pivi, obiskovalci pa so lahko poskusili tudi najboljše slovenske in tuje craft gine. Posebnost festivala je lokalna brezalkoholna pijača Pokalica, ki se pripravlja v Mozirju že od leta 1914. Poleg tega smo uživali v odličnih burgerjih, palačinkah in zanimivih prelivih čez štruklje, ter se zabavali z različnimi igrami za otroke.

    Družinski dogodek

    Festival je zasnovan tudi kot družinsko dogodek, z različnimi igrami in aktivnostmi za otroke kot so velikanska jenga, orjaški 4 v vrsto, štrbunk, velike in male hodulje …

    Savinja Beer Fest 2024 je bil ponovno uspešen dogodek, ki je združil ljubitelje piva, gina in dobre hrane ter poskrbel za zabavo za vso družino.

      Foto utrinki

      Posted on

      1. Mednarodni festival žganih pijač v Sloveniji

      341125138 766148255166165 7916726210428144750 n

      Kraft proizvodnja žganih pijač postaja vedno bolj popularna in 15. aprila bo organiziran 1. mednarodni festival žganih pijač v Sloveniji. Dogodek bo pri Lavričevi koči v Petrušnji vasi (Šentvid pri Stični).

      Organizator je lani nastalo Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe. Začelo se ob ob 9. uri, poleg festivala žganja pa bo hkrati tudi Salamijada, tako da noben ne bi smel ostati lačen ali žejen. Ob 14:30 uri ne zamudi strokovnega predavanja Majde Debevc na temo Tehnologija predelave visokokakovostnih sadnih žganih pijač. Majda Debevc je živa enciklopedija na temo žganih pijač, vin, tobaka, čaja in vsako njeno predavanje je zanimivo, poleg tega pa z veseljem odgovori na vsako zastavljeno vprašanje.

      Ob 15:00 uri je razglasitev rezultatov ocenjevanja po 10-tih različnih kategorijah. Prišlo je 203 vzorcev žganj in 9 različnih držav. Na festivalu bo prikazano kuhanje vinjaka v 30 l kotlu.

      Vabljeni, ekipa Enoteke Mozirje gre sigurno pogledat festival žganih pijač.

      Posted on

      Plačaj z Valu Moneta v Enoteki Mozirje

      VALU spletna pasica

      Plačaj z Valu Moneta v Enoteki Mozirje je novo plačilno mesto z uporabo Valu Moneta. Plačilo je možno v spletni trgovini ali pa plačilo ob osebnem prevzemu na POS terminalu.
      Tako povečujemo možnost plačila z gotovino, preko TRR, s kreditnimi karticami še na valu Moneto.

      VALÚ je sistem, ki omogoča plačevanje z mobitelom – prek aplikacije VALÚ ali VALÚ Monete. Več na www.valu.si. Je pametna denarnica v vašem mobitelu, ki vam omogoča plačevanje, identifikacijo, povezavo z drugimi aplikacijami in še mnogo več.

      Na voljo je vsem, ki želite plačevati z mobitelom, ne glede na operaterja, pri katerem imate mobilne storitve. Naložite si aplikacijo VALÚ, ustvarite svoj račun VALÚ in že lahko uporabljate številne možnosti plačevanja. VALÚ omogoča plačevanje s pametno denarnico VALÚ ali VALÚ Moneto.

      VALU oznacitev prodajnega mesta voble
      Plačaj z Valu Moneta v Enoteki Mozirje 31
      Posted on

      Dan sv. Patrika

      friends holding glasses of beer

      La Fheile Padraig!

      Letos pride praznik na petek, tako da je lahko še bolj zabavno, kot običajno. Državni praznik, ko teče pivo in viski v potokih, potrebno pa je imeti na sebi vsaj nekaj zelenega.
      V ponudbi žal ni Guinessa ali drugega odličnega irskega piva, lahko pa se uživa v odličnih in večkrat nagrajenih viskijih Teeling.

      Spet na zalogi njihov najbolj priljubljen viski pri nas Teeling Small Batch Rum Cask z darilno škatlo .

      Slainte!

      Posted on

      Baraba kot je še ni bilo

      barabarakija.zahedoniste

      Pri nas je  tradicija kuhanja žganja iz sadja in pri tem prevladuje sadjavec, slivovka in seveda viljamovka. Možno je dobiti vse možne kakovosti, žal so v manjšini resnično kvalitetna žganja, še redkeje pa lahko dobimo starana sadna žganja. Enako kot pri nas in v Srednji Evropi je močna tradicija sadnih žganj tudi na Balkanu. 

      Pri izdelavi kvalitetnih žganj so v Srbiji daleč pred nami; od tega koliko različnih premium sadnih žganj ponujajo do staranja v lesenih sodih. Tudi po velikosti so njihove destilarne veliko večje od naših.

      Podrum Palić sodi med najmodernejše destilarne na tem področju. Ima dva 1000 l destilatorja z vrhunskimi hrastovimi sodi, hladilnico in ekipo predanih tehnologov, sadjarjev, kletarjev in master blenderjev. Nahajajo se ob jezeru Palić blizu madžarske meje. Vojvodina, Srbija. Tradicija od  leta1896.

      Sadje je iz lastnih sadovnjakov, najbolj znani pa so po starani slivovki, kutini, marelici, lozovači in viljamovki od sadnih žganj.

      V naši enoteki zaenkrat ponujamo viljamovko ( 1 leto starana) in 3 leta starano slivovko v hrastovih sodih.

      Baraba je tu, med nami. Gre za blagovno znamko premium sadnih žganj iz Podruma Palić. Barabo so zgradile dolgoletne izkušnje, ki se jih ne da naučiti iz knjig in to je; eno življenje z veliko zgodbami.
      Obraz blagovne znamke je znani srbski igralec Žiga Todorović – Baraba.. V povezavi Baraba razlaga kdo je baraba – video , video2 & video3

      Posted on

      Bratinov gin gre v zgodovino

      bratinov1

      Po Brin ginu je bil Bratinov gin #3 drugi, ki smo ga začeli med prvimi ponujat tudi v naši enoteki. Takoj nama je bil všeč in z veseljem sva o njem razširjala vest. Gin #3 je najboljši minimalističen gin pri nas. Najbolj naju je fasciniralo prav to, kako malo zelišč je potrebnih za odličen gin. Piten sam ali s tonikom.

      Iz ajdovske destilarne  pa so včeraj še uradno sporočili, da bodo nehali s proizvodnjo gina, kmalu pa lahko pričakujemo nove destilate, ki pa še ostajajo skrivnost.

      Na zalogi imamo še par steklenic Bratinov gin #3 in 032C. Priskrbite si zadnje steklenice, dokler še lahko.