Posted on

Poletna osvežitev z rumom

IMG 20200711 210732 scaled e1595403139145

Kaj je boljšega kot uživati v rumu na svetovni dan ruma? V soboto, 11. julija, je bil svetovni dan ruma. Ustvarjen je bil za vse ljubitelje ruma in destilarje, da skupaj proslavijo popularno pijačo.
Rum je danes osnova za vrsto različnih pijač od pina colada in podobne pijače, ki uporabljajo nestaran in lahkoten rum, do koktejlov, ki uporabljajo začinjene in starane rume npr. jamajške rume.

Še malo o rumu. Delan je iz sladkornega trsa – iz soka ali pa iz melase. Glavnina je pridelana v Karibih in ob reki Demerara v Južni Ameriki. Tradicionalno ga pridelujejo tudi drugje, kjer raste tudi sladkorni trs – Avstraliji, Indiji …

 

Tokrat sem izbrala za proslavljanje svetovno znani rum koktejl Dark and stormy. Je čisto enostaven, a še kako osvežilen v teh poletnih dneh ( glej spodaj za recept).

Sledi še nekaj ostalih receptov: pina colada, daiquiri, rum punč.

 

Dark ‘n’ stormy

Temen rum
Ginger Ale
limonin sok
Angostura bitter
led

 

V kozarec damo led in Ginger Ale, stisnemo malce limoninega soka, na koncu pa počasi dolijemo temen rum. V originalu je pravzaprav Ginger Beer, ampak je super tudi z Ginger Ale. Če je doma na voljo Angostura bitter, se doda še par kapljic tega.
Pri izbiri ruma imajo tu prednost začinjeni rumi, a dober bo katerikoli temen rum. Okrasitev limona in metini listi.

 

RUM PUNČ

pomaančni sok
limetin sok
gold rum
preprost sirup
Angostura bitter

PINA COLADA

bel rum
kokosovo mleko
ananasov sok

 

DAIQUIRI

bel rum
preprost sirup
limetin sok
pest zmiksanih jagod