POKA GIN

Poka gin je brez skrbi nenevarna zadeva. Večina za mešanje z ginom uporablja tonik, za tiste, ki pa jim okus tonika in kinina ne ustreza, pa imamo sedaj v ponudbi mozirsko legendo, ki se jo pije že od leta 1914 dalje. v tistih časih so v marsikaterem slovenskem kraju imeli obrtnike, ki so izdelovali sodavice in pokalico.

Ime pokalica se je uporabljalo za vsako pijačo z mehurčki, seveda zaradi tega, ker se je odprla s pokom ob odprtju steklenice ( omenjeno tudi v SSKJ). Večinoma so bile to sodavice z okusom po malini, bezgu ali brez.

Zgodovina Pokalice v Mozirju

Prva je začela s proizvodnjo pokalice družina Miklavc, poleg nje pa so ponujali še šabeso in sodavico. Leta 1956 prevzame obrt družina Marolt, ki nadaljuje tradicijo do današnjih dni. Najbolj znana je bila pod imenom Fany Pokalica. Pokalica ima okus po malini.

Je tudi pijača moje mladosti, saj sem jo kot otrok vedno pila iz male stekleničke s slamico, kadar smo v Mozirju ob posebnih priložnostih zavili v gostilno.

Na lanskem Savinja Beer Festu smo v ginoteki uspešno ponujali posebni gin mix, ki smo ga poimenovali POKA GIN. Namesto tonika se seveda uporabi pokalica.

POKA GIN

ledene kocke
Gin Brin
Pokalica
za okrasitev sveže maline