Modri pinot dan

18. avgust je vsekakor dan, ko si je treba privoščiti kozarec Modrega Pinota. Gre namreč za mednarodni dan Modrega Pinota. Sodi med elitno grozdno sorto.

Modri Pinot je ena izmed najstarejših vinskih sort npr. Cabernet Sauvignon je vsaj 1000 let mlajši in izhaja iz Burgundije oz. še bolj natančneje iz Cote-d”Or. Ima največ uradnih klonov med vsemi grozdnimi sortami. Kloni se izberejo na podlagi mikroklime, zemlje in lege.

Vinarji lahko na podlagi različnih klonov pridejo do različnih barv grozdja in okousov. Je pa tudi ena najbolj zahtevnih sort za nego in izdelavo vina.

Najdemo ga še pod imeni Pinot Noir, Burgunder, Blauburgunder, Morillon, Cortaillod.

Kje raste?

Razširjen je po vsem svetu, največ ga proizvedejo v Burgundiji (F), Oregonu, kalifornijski Sonomi in Mendocinu (ZDA) ter Walker Bayu (JAR). Raste pa še v Argentini, Avstraliji, Avstriji, Bolgariji, Kanadi, Čile, Hrvaški, Češki, Gruziji, Nemčiji, Grčija, Izraelu, Italiji, Madžarski, Kosovo, Makedoniji, Moldaviji, Nova Zelandiji, Romuniji, Srbiji, Slovaški, Švica, Ukrajini, Urugvaju in seveda tudi pri nas.

Ni šampanjca brez njega

Modri pinot se ne uporablja le za izdelavo vina z istim imenom, ampak se uporablja njegovo grozdje v kombinaciji s Chardonnayem tudi za izdelavo šampanjcev in penin ter za rose vina.
Ja, tudi beli šampanjci so narejeni iz mešanice Modrega pinota, Chardonnaya in Pinot Meunierja.

Slovenija

V ponudbi imamo dva, ki se uvrščata v vrh slovenskih modrih pinotov. Oba sta že bila nagrajena tudi v tujini; vipavski Benčina na Decanterju in  štajerski Meum v Finger Lakes.

Meum Modri Pinot po kvaliteti prehiti marsikaterega francoskega; vidi se, da uporablja francoske klone in da se je vinar Brumer učil v Burgundiji in Švici. V naši ponudbi so kar 3 letnike; odličen 2013 ( le še par steklenic, ki so v naši arhivski kleti), 2015 in izvrstni 2017.