blog

Kaj imata skupnega italijansko vinsko okno in angleška mačka?

Pogosto rečemo, da se zgodovina ponavlja in da se moramo učiti iz nje. Stare, zapuščene stvari postajajo retro trend in ena izmed njih so vinska okna v Toskani. In kaj ima to veze z angleško mačko?

Vinsko okno

Vinska okna so postavili v 17. stoletju v Toskani in so jih imenovali Buchette del Vino. To so mala okna v zidu, ki gleda na ulico z namenom, da se je prodajalo vino kupcem brez obdavčitve, kasneje pa so v času kuge to izkoristili tudi, da je bilo čim manj direktnih stikov. Za plačilo so ven pomolili paleto, kamor so kupci dali kovance. Kovance so nato razkužili s kisom.

Po koncu kuge so začeli opuščati vinska okna, kmalu so padla v pozabo, večino so celo pozidali. Večina ohranjenih je v Firencah, kjer so to poletje začeli nekateri gostinci ponujati kozarce vina, koktejle ali pa sladoled. Malo zaradi corona virusa, malo zaradi obujanja kulturne dediščine.

Mijau za gin

Na drugi strani pa so v Angliji namesto okenc imeli večinoma lesene mačke v zidu.  V začetku 18. stoletja je bil Anglija, predvsem pa London raj za pijance, največ pa so spili gina. Kvaliteta vode je bila takrat slaba v Londonu, angleški parlament pa je hotel zbrati čim več davkov, zato so promovirali destiliranje gina, kar je povzročilo razcvet industrije gina, zaradi velike ponudbe pa je bila cena nizka.

Začelo se je obdobje Gin Craze

Šlo je tako daleč, da je začelo propadati londonsko gospodarstvo, ker se nobenemu ni več dalo delat, samo pili so in nastal je Gin Act. Z njim so omejili prodajo gina, saj je bila licenca za prodajo ogromna cca. 7.000 funtov v današnji vrednosti. Z omejitvijo je padla letna poraba gina iz 18 milijonov galonov na pod 2 milijona (1 galon je približno 4 l) .

Seveda pa so v Londonu hitro našli luknjo v zakonu. Postavili so kip mačke na okno, ki je gledal na ulico. Če je kdo hotel kupiti gin, je stopil do mačke in jo vprašal: ” Muca, a imaš kaj gina?”.

Če je mačka zamijavkala, potem je bil ilegalni gin na voljo. Mačka je odprla usta, kamor so se dali peniji, nato pa je izpod mačje tačke začel teči gin.

Tako nihče ni videl osebe, ki je prodala gin, ovaduhi, niso mogli prijaviti neznane osebe, policija pa tudi ni imela pravice za vstop v hišo.

Italijansko vinsko okno in angleška mačka sta služila ilegalni prodaji alkoholna na unikaten način, hkrati pa omogočila brezstično prodajo in posledično zmanjšala možnost okužb zaradi slabe higiene ali pa bolezni kupcev za prodajalce.

Mačka je postala tako popularna, da je postala simbol za gin. Hkrati lahko rečemo, da je angleška mačka prvi primer avtomatičnega aparata za pijačo v Angliji 🙂