blog

Trnuljčica ali trnulja?

Kaj je tako zanimivega na tem Sloe ginu, da destilarji s ponosom govorijo, da ga imajo v svoji ponudbi?

Sloe gin je rdeč liker narejen iz gina in trnulj. Trnulje so sadež, podobne slivi, a veliko manjše. Kot liker ima sloe gin med 15 in 30 % alkohola, a v EU je uzakonjeno, da mora biti minimalno 25 % alkohola, da se tako imenuje.

Je edini liker na osnovi gina, kjer se lahko izpusti ime liker, čeprav sedaj že vsi vemo, da mora alkoholna pijača s prevladujočim okusom po brinu imeti minimalno 37 % alkohola, da se lahko imenuje gin.

Večina komercialnih sloe ginov uporablja za namakanje trnulj čim cenejši osnovni žitni destilat, veliko pa jih uporablja tradicionalno metodo in med njimi je tudi Broken Bones. V Ameriki namesto trnulj uporabijo za namakanje v ginu aronijo.

Trnulje začnejo obirati med oktobrom in november, najbolje po prvi zmrzali. Poleg trnulj dodajo pri namakanju seveda še sladkor, saj bi bile same trnulje preveč trpke.

Sloe gin je rubinasto rdeče barve. Ker je ta gin bil od nekdaj nekaj posebnega obstaja posebna kategorija pri ocenjevanju ginov namenjena prav njemu.

Zdravilni učinki trnulje

Plod črnega trna je trnulja. Njegove plodove so uporabljali že v pradavnini npr. Otzi jih je imel v želodcu. V plodovih je veliko vitamina c, pektin, rudnin in flavonoide.

V tradicionalni medicini so ga uporabljali za čiščenje in krepitev telesa ter za dobro delovanje prebavil in odvajanje vode.

Poleg brinovih jagod so trnulje pravi naravni antibiotik.

Podobni likerji

Kot sem že prej omenila, v ZDA namesto trnulje uporabijo aronijo za namakanje.

V Nemčiji  je znan schlehenlikor, kjer namakajo trnulje, sladkor in nekaj začimb v vodki, ginu ali rumu.

V Španiji imajo patxaran, kjer trnulje in sladkor namočijo v janeževem žganju (pastis) in ima okoli 25-30 % alkohola.

V Italiji imajo bargnolino, kjer trnulje, sladkor in začimbe namočijo v žganje ( različno glede na regije, v Furliniji v grappo).

Na Poljskem imajo  tarninowka, kjer uporabijo za namakanje vodko ali pa nevtralni alkohol in vsebuje približno 40-45 % alkohola.

Broken bones

Za osnovo je uporabljen London dry Gin.
Po destilaciji se nekaj mesecev namakajo jagode trnulje in rahlo sladkajo, kar oblikuje sadnost in aromatičnost Sloe gina.

Njihov Sloe gin je bolj gin kot liker z večjo vsebnostjo alkohola ( 37 %) kot je običajno in nižjim sladkorjem, kljub temu pa jim je uspelo izvabiti vso aromo trnulj.Pri okušanju je zaslediti marcipan v kombinaciji z aromo zrelih sliv in šipka, ki mu sledi bogat okus po trnuljah le z minimalno dodanim sladkorjem. 

Danes je bilo prav gotovo veliko novega odkrito. Svet gina nikakor ni dolgočasen, dobro pa je poznati osnova pravila in regulacije. Prav gotovo bom še kaj zanimivega izbrskala.

Na zdravje!