blog

Domus Meum

je prvo belo macerirano vino oz. oranžno vino vinarja Jurija Brumca ( Meum), ki je najbolj poznan po svojem Modrem pinotu, ima pa seveda še druga odlična vina in penino, komaj pa čakamo tudi na ustekleničen konjak.
Te dni je neuradna premiera tega vina, med prvimi pa ga lahko poskusite prav v naši enoteki.

Barva Domusa je jantarno oranžna z rdečkastimi odtenki, ki jo dajeta traminec in sivi pinot.

Vonj je terciaren, kandirano sadje, suha zelišča, rahlo maslen … Pester!
Dolgotrajna maceracija je pustila svoj pečat, staranje v hrastovih sodih na finih drožeh pa zaokroži njegov razkošen okus in dol pookus.

Zajc oz. Zeitz – legenda o nastanku Žičke kartuzije

Vsekakor se sprašujete, kakšen pomen ima beli zajec na steklenici? Gre za legendo o nastanku Žičke kartuzije.

V 12. stoletju je štajerski mejni grof Otokar III. na lovu po konjiških gozdovih zagledal lepo belo košuto. Med zasledovanjem je postal utrujen in je pod nekimd revesom zaspal. V sanjah ga je obiskal svetnik Janez Krstnik in mu ukazal zgraditi samostan na tem mestu. Ta čas so njegovi lovci med iskanjem košute pregnali belega zajca, da je od strahu skočil grofu Otokarju v naročje. Ko ga je grof zagledal je rekel:” Glej zajca!” Tako je imenoval bližnjo vas Seitz (izgovori se zajc) , kar je nemško ime za Žiče.
Na tem mestu je potem nastal samostan, ki ga poznamo danes kot Žička kartuzija. Stari domačini mu pravijo tudi zajčji klošter in zdej veš zakaj.

Meum

In kakšno povezavo ima Meum z Žičko kartuzijo? Veliko. Potrebno je vedeti, da ima Jure veliko vinogradov, ki so prav na ozemlju, kjer so nekoč kartuzijani imeli svoje vinograde. Glede na to, da so prišli menihi iz Francije, so prav gotovo vedeli, kje posaditi trto. Drugače je Meum najbolj znan po svojem Modrem pinotu, pa šampionskem ledenem vinu, Chardonnayu …