Prazniki in polne mize delajo naši prebavi kar veliko dela. V takih primeri so že naši predniki vedeli, da je dobro pred jedjo ali po njej spiti kakšen kozarček šnopsa, v katerega so namočene različna zdravilna zelišča.
V naši ponudbi je kar velika ponudba različnih žganjic Santei, kjer je osnova dobro žganje, narejeno iz trpinovca ali pa grozdnega vina ( grozdje raste po principih biodinamike), notri pa različna zdravilna zelišča. In eno od njih je Santei Košutnik.
Košutnik je odličen pri želodčnih težavah, pekoči zgagi, kislem spakovanju, pri mesečnem perilu, močnih vetrovih in slabi prebavi saj spodbuja delovanje žolčnika, jeter, trebušne slinovke ter izločanje sline. Pomaga pri srčni in živčni slabosti, slabokrvnosti in splošni oslabelosti.
Košutnik je ime, ki je bolj znano planincem in Gorenjcem, drugače pa je znan pod imenom rumeni svišč in seveda kot encijan.
Treba ga je srkniti vsaj pol ure pred jedjo, da ne bo hrana obležala v želodcu, po jedi pa lahko želočne težave še poslabša.
NA ZDRAVJE!