blog

Kalvan, calvados oz. žganje iz jabolčnika

Kalvan je Fructalov poskus izdelave žganja iz jabolk po calvados metodi. Naravno sadno žganje iz jabolčnega vina. Na spletu sem našla etiketo iz 80. let, ko so ga verjetno prvič naredili. Potem pa se je znova pojavil par let nazaj, ko je odšla glavna master blender v penzijo in je bila njena zadnja želja ponovno narediti Kalvan. Žal ga Fructal kar malo sramežljivo skriva, namesto da bi ga razvijal naprej.

 

vir:colnet.com

 

Calvados ali žganje iz jabolčnika oz. hrušk

Če je hruška viljamovka še kako popularna kot žganje, pa ne vem zakaj pri nas ni postal popularen tudi jabolčno žanje, ampak se je zadovoljilo s samim jabolčnikom.
Calvados je obala v Normadiji, pokrajini na severu Francije in kot pri šampanjcu je uporaba ime za žganje calvados dovoljena le za žganjekuho jabolk in ponekod hrušk iz te pokrajine. Francozi so poleg geofrafskih omejitev določili tudi katere sorte se lahko uporabljajo – kljub temu jih je 200 jabolk primernih za calvados.

Destilacija je lahko enojna (stolpna metoda) ali dvojna (tradicionalni kotel lambik); večinoma je dvojna, saj je bolj primerna za staranje. Calvados mora biti staran najmanj 2 leti v hrastovih sodih.

Za vse, ki boste kdaj kupovali francoski calvados še lestvica kvalitete oz. staranja:

Fine, Trois etoiles, Trois pommes – vsaj 2 leti staran
Vieux, Reserve – vsaj 3 leta staran
V.O., V.S.O.P – najmanj 4 leta staran
Extra, X.O.,Napoleon, Hors d’Age – najmanj 6 let staran

 

Začetek calvadosa pripisujejo benediktinskemu menihu v Normadiji. Pri nas ta red zgleda ni imel velikih jabolčnih nasadov. Glede alkoholnih pijač so v Sloveniji bolj znani kartuzijanci. Kartuzijanci v Sloveniji so se bolj ukvarjali s pridelavo vina in mešanih sadnih žganj – od žganj je najbolj znana pleterska viljamovka, pa slivovka, jabolka pa so strpajo kar k sadjevcu.

Res škoda da niso šli naprej z jabolčnikom in ga destilirali ter dali za nekaj let v sode. Sploh v obilnih letinah, ko se ne ve kam z jabolkami kot je bilo npr. 2 letini nazaj.

Če boste kdaj v Vojvodini, potem obvezno poizkusite rakijo Arkanj iz pravoslavnega samostana Kovilj. Delajo po tradicionalnem starem receptu samostana za kalvados iz 13. stoletja. 3 leta leži žganje od jabolčnika v hrastovih sodih v samostanskih kleteh. Arkanj ima 40 % alkohola.

Calvados, še posebej staran, se odlično poda k cigari.

Recept ledena kava s kalvanom
kepici vanilijevega sladoleda, cold brew coffee, kalvan, sladka smetana.
V visok kozarec damo najprej 2 kepici sladoleda, dodamo kalvan in cold brew kavo, na vrh pa dodamo sladko smetano.