Ženske master blender v industriji destilatov

Alkoholne pijače so včasih imenovali tudi aqua vitae – voda življenja, saj so jih večinoma prodajali v apotekah, ki so jih vodile večinoma ženske.  Če danes prevladuje mnenje, da je industrija alkoholnih pijač v domeni moških, pa so bili začetki čisto drugačni.  Brez žensk ne bi bilo začetka industrije alkoholnih pijač.

Ženske so bile ta glavne že pri pivu v starem Egiptu, Peruju in kasneje, enako so bile glavne pri kuhanju destilatov in žganja. Alembic stil je plod alkemistke Marie Hebraea v 4. stoletju. V srednjem veku so imele ženske čez destilacijo. V 18. stoletju so bila v Ameriki dodatna zaželena znanja žensk tudi znanja kuhanja piv in destilatov.  Vse pa se spremeni v moderni dobi, ko ženske niso smele niti blizu alkohola in moški prevzamejo monopol. V resnici so še vedno imele pomembno vlogo v ozadju, nikoli pa niso bile več master blender ali distiller.

 

Spremeni se leta 1997, ko postane Joy Spence prva ženska, ki je postavljena kot master blender v vseh alkoholni industriji po svetu v eni od obstoječih znamk s tradicijo.

Jamajka

Joy Spence, master blender v Appleton Estate Jamaican rum je prva ženska, ki je postala master blender znane znamke in je tako tlakovala pot vsem drugim ženskam

Guatemala

Lorena Vasquez, master blender pri Zacapa.

Peru

Melanie Asher, master distiller & blender znamke Macchu Pisco.

Mehika

Maria Teresa Lara, master distiller za Tequila Herradura, prva ženska v Mehiki s tem nazivom.

Ana Maria Romero Mena, master destiller in master blender – maestra tequilera za tekilo Volcan de Mi Tierra v lasti Louis Vuitton Moet Hennessy.

Dominikanska republika

Jassil villanueva Quintana, master bdistiller za Brugal rum in najmlajša master of rum.

Brazilija

Katia Espirito Santo, master distiller za Avua Cachaca

Kuba

Salome Aleman, prva ženska na Kubi z nazivom master blender za Roner Santa Cruz.

Venezuela

Carmen Lopez de Bastidas, master blender za Destileria Carupano

Francija

Isabelle Couprie,  master cellar enega najboljših konjakov pri Gautier Cognac House.

Pierrette Trichet, master cellar pri Rémy Martin Cognac.

Puerto Rico

Kathleen Squires, prva ženska v Puerto Rico kot rum master blender v Destileria Serralles za znamko Don Q rum.

ZDA – Bourbon

Marianne Barnes, master distiller za Woodford bourbon, je prva ženska po prohibiciji z nazivom master distiller v Kentucky-u.

Pri bourbonu je potrebno omeniti še Marjorie Samuels; imenujejo jo tudi mama Maker’s Mark bourbona – npr. ime in rdeč vosek sta njeni ideji ter bila prva ženska, ki je bila sprejeta v Bourbon Hall of Fame.

ZDA – Rum

Bridget Firtle, master distiller za Owney’s NYX Rum in lastnica The noble Experiment

Irska – Whiskey

Hellen Mulholland, master distiller v Bushmils Irish Whiskey je prva ženska, ki je bila sprejeta v Whisky Hall of Fame in prva ženska na Irskem kot master whisky blender.

Caroline Martin, master blender za Diageo’s Roe & Co

Irska – Gin

Joanne Moore, prva ženska kot master destiller za gin za angleške znamke Opihr Gin, Berkeley Square, Bloom.

Škotska

Rachel Barrie, prva ženska kot master whisky blender pri znamkah  BenRiach, The GlenDronach and Glenglassaugh.

Stephanie Macleod, master blender za John Dewar & Sons.

Kirsteen Cambell, master blender za znamki Cutty Sark in The Famous Grouse.

Anglija

Anne Brock, master distiller znamke Bombay Sapphire.

Lesley Gracie, master distiller za Hendrick’s Gin. Njeno ime je na receptu in je le ena od 5-tih, ki vedo, kako se ga naredi.

 

Seveda to še niso vse, omenjene so le tiste z daljšim delovanjem in z najbolj znanimi blagovnimi znamkami, vedno več pa je žensk tudi v samem vodstvu kot je npr. Maggie Henriquez, CEO of Champagne house Krug, tudi Bacardi pripravlja žensko za bodočo master rum distiller … V resnici brez žensk nikoli ni šlo, tudi v moderni dobi, a so bile potisnjene v ozadje vse do Joy.

Master blender ali master distiller ne moreš postati kar tako. Odvisno je od panožnih pravil posameznih destilatov in seveda destilarne same. Pri starih destilarnah se običajno naziv master blender/distiller prenaša iz roda v rod. Tako je npr. za Whiskey Jim Bean master blender že 7. generacija.

 

Nekatere destilate smo že imeli v ponudbi oz. ste lahko uživali v nekaterih ginih na 3. Savinja Beer Festu v Mozirju ali rume na naših degustacijah. Kmalu bomo ponovno ponudili v naši enoteki nekatere od zgoraj omenjenih rumov in gine izpod ženskih rok ter seveda na letošnjem 4. Savinja Beer Festu – festivalu dobrega piva in gin tonika, ki bo 7. septembra 2019.