Japanese Whiskey Day

Ste vedeli, da ima tudi japonski viski svoj dan in da ni vsak japonski viski narejen na Japonskem?

Kar se je zdelo pred mnogimi leti nemogoče, so Japonci z dolgoletnim trudom naredili: najboljši viski na svetu. Vsi smo bili prepričani, da je vsak japonski viski najvišje kvalitete. Nekatere destilarne so celo rade poudarjale, da je ves proces v njihovih rokah. Od sejanja žita do staranja v sodih.

Posledica večletnih titul najboljšega viskija na svetu, ki je pripadel Japoncem, je bilo veliko povpraševanje po njih in seveda težja dostopnost do njih in višja cena. Za japonske viskije že dolgo velja, da je povpraševanje večje od ponudbe. Kriza je največja pri staranih viskijih. Mnoge destilarne so zaradi manjka staranih bila primorana dati na trg sveže viskije za vmesni čas. 

Kar naenkrat pa letos udari novica iz Japonskem, da vse ni tako kot smo si mislili in da ogromno viskijev z oznako japonski viski sploh ni narejen na Japonskem, ampak prepeljan v tankerjih. Predvsem iz Škotske ali pa celo Kanade pa tudi iz Irske in ZDA. Na Japonskem pa nato ustekleničili, predvsem pa za mešanje s kakšnim domačim viskijem.

Na Japonskem destilarne niso mogle dohajati povpraševanja, zato so načrtno kupovali predvsem škotske in kanadske destilarne in izkoriščali dejstvo, da znamka japonski viski ni tako zaščitena kot za škotski viski, kjer so zelo stroga pravila, ali pa npr. za ameriški bourbon.

Nova pravila za japonski whisky

Ker je šlo za ogromne količine in zmedo, so se na Japonskem odločili v združenju Japan Spirits & Liqueurs Makers Association narediti red za vselej. Napisali so pravila, kaj lahko nosi etiketo Japonski viski.

Najpomembnejše je zbrano tule:

“Destilat mora bit fermentiran, destiliran in staran v destilarni na Japonskih tleh. Vsebovati mora žitni slad iz ječmena, pšenice ali rži, lahko pa so vključena tudi ostala žita. Dodana voda mora bit pridobljena na Japonskem. Destilat mora bit starat najmanj 3 leta v lesenih sodih, ki niso večja od 700 l in vsebnost alkohola najmanj 40 %. ” Znamka je lahko japanese whiskey ali whisky.”

Nova pravila začnejo veljati od 1. aprila 2021, do 31. marca 2024 pa morajo destilarji popraviti svoje etikete.  Najbolj znane destilarne kot so Suntory in Nikka sta že ustrezno popravile nekatere etikete.

Primeri, ko japonski viski ni narejen le na Japonskem

Nikka je na svoji spletni strani že popravila oznako pri nekaterih viskijih. Nikka Whisky From The Barrel ( odličen blend, ki je bil proglašen za viski leta 2007 in 2010) in Nikka Days po novih pravilih ne smeta več nosit imena japonski viski.

Suntory nikoli ni skrival že v imenu viskija, da je njegov blend iz 5 različnih koncev sveta. Suntory World Whisky Ao ima namreč v sebi blend več destilarn. Iz Škotske ( Ardmore in Glen Garioch), Colley Irska, Alberta Kanada, Jim Beam ZDA in Yamazaki ter Hakushu Japonska.

Drug primer je Hatozaki, ki nosi oznako japonski whisky in je blend različnih viskijev, pripeljanih na Japonsko. Za Hatozaki Small Batch pa je bil za 5-6 let dan še v rabljene hrastove sode, kjer je bil prej bourbon, šeri ali pa japonski Mizunara.

Ichiro’s Pure Malt & grain Blended Whisky prihaja iz manjše japonske destilarne in je odlična mešanica petih viskijev: irskega, kanadskega, škotskega, ameriškega in japonskega. Ki so bili doma starani od 3 do 20 let.

Nasvet:
če želiš resnično poizkusiti pravi japonski viski, potem je potrebno prej preveriti na spletu, če je resnično pravi japonski viski tudi po novih pravilih. Drugače pa ti blendi sploh niso slabi, le zavedati se je treba, da notri ni samo japonski viski. 

Japanese Whiskey Day

V čast javne predstavitve prvega viskija, narejenega na Japonskem v destilarni Suntory, ki je bila 1. aprila 1929, so izbrali 1. april za Japanese Whiskey Day. Čez 8 let bo 100 let, od kar so javno ponudili prvi japonski viski Suntori Whiskey

Uradna spletna stran tega posebnega dneva je https://jw-day.org/ . V živo so se javili ob 11. uri po japonskem času, žal pa so prvo praznovanje namenili bolj kot ne le Japoncem. Vse je v japonščini, čeprav je ogromno ljubiteljev njihovega viskija po vsem svetu. Mislim, da prav zaradi tega večina sploh ne ve, da uradno obstaja ta dan.

Cilj proslavljanja te obletnice je, da se zavedamo rojstva in zgodovine japonskega viskija, prizadevanj in misli njegovih začetnikov ter trenutnega stanja razcveta japonskega viskija po vsem svetu.

Če se danes lotimo v Sloveniji izdelave viskija, lahko torej ob vztrajanju, resnemu delu in razvoju pričakujemo boom slovenskega viskija čez približno 70 let.