Prvi slovenski Old Tom Gin

Prvi slovenski Old Tom Gin so se odločili narediti v destilarni Broken Bones. Stil Old Tom so sladki gini – doda se jim sladkor, ali pa kakšno drugo sladilo.

V destilarni Broken Bones so se odločili, da bodo svoj London Dry Gin, ki vključuje izbrane brinove in šipkove jagode s Krasa, združene s koriandrom, limonino lupino, kardamomom, sladkim korenom, lipovimi cvetovi in drugimi tradicionalnimi zelišči, posladkali s slovenskim lipovim medom.

Broken Bones Old Tom Gin je svež in eteričen brinov gin, ki mu dajeta edinstven značaj preplet tradicionalnega načina izdelave in značilnosti slovenske dežele. Med mu poleg nežne pikantnosti doda polnost in medeno barvo.

Popularnost Old Toma

Old Tom gin je bil izredno popularen v 18. in 19. stoletju, kje drugje kot v Angliji in je odigral pomembno vlogo v zgodovini gina. Bil je vmes med holandskim Genever (bolj suh) in London Dry ( bolj sladek od njega).
To je bilo obdobje Gin Craze – obdobje močnega pitja in primitivne destilacije.  Ker so hoteli destilarji čim več dobička, so v alkohol dodajali terpentin in žveplovo kislino, tako da so bili gini komaj okusni in smrtno nevarni. Da bi ga naredili pitnega, so sladkali gin.

Po 2. svetovni vojni je začelo zanimanje za sladek gin upadat, po 1970 letu ga skoraj ni bilo več možno najti. Tako mnogo koktajlov ni bilo možno narediti po originalnem receptu, ker ni bilo možno dobiti gina narejenega po stilu old tom.

Prva destilarna, ki je želela obuditi ta stari stil, je bila leta 2007 družinska destilarna Hayman’s, naredili pa so ga po starem receptu, ki so ga imeli shranjenega v družinskem arhivu. Danes ima že skoraj vsaka destilarna svojo verzijo Old Tom, v redni ali pa občasni omejeni seriji.

 

Kako je prišlo do imena Old Tom?

Obstaja več zgodb, kako je sladek gin dobil ime po mački – tomcat. Za zaustavitev gin craze so izdali Gin Act  , s katerim se je omejilo pitje gina, zato so ga točili naskrivaj. Hkrati lahko rečemo, da je takrat nastavil prvi avtomat za pijačo oz. bolje rečeno pol avtomat.  Gin se je lahko kupoval le izpod roke in tiste, ki so ga kuhali so strogo kaznovali. Da kupec ne bi videl osebe, ki mu prodaja gin, so v zidu naredili znak črne mačke – tomcat. V eno luknjo si vrgel kovanec, potem pa segel v gobec mačke, kjer ti je na drugi strani nekdo v roko porinil steklenico sladkega gina.

 

Novi Old Tom

V naši enoteki ponujamo 2 različna Old Tom gina. En je Bathtub Old Tom, kjer vse sestavine namakajo na star način po destilaciji ( odličen je zaradi tega, ker uporabljajo samo vrhunske sestavine) in kot prvi slovenski sladek gin Broken Bones Old Tom, kjer uporabljajo moderen način izdelave London Dry Gin z večinoma lokalnimi zelišči, za sladilo pa uporabijo še en odličen slovenski izdelek – lipov med.