Prvi slovenski šotast viski

Prvi slovenski šotast viski je končno med nami.
Malce je bilo med prazniki odmora s temi novičkami, zdej pa znova na polno. Preden predstavim najnovejšo odlično slovensko destilirano pijačo, še malce prej razširim znanje o dimljenih viskijih. Osebno so mi dimljeni viskiji med najljubšimi zvrstmi destilatov.

Šotast viski

Dimljen viski oz. dobesedni prevod peated whisky je šotast viski daje viskiju dimljen vonj, ki se pridobi z dimljenjem ječmena. Različnost šote (ravninska, hribovska …) in intenzivnost dima določa intenzivnost vonja. Običajno sušijo ječmen nad šotovih ognjem med 18 in 30 ur.

Zakaj šota? Vsi vemo, da je prava domovina viskija Škotska in tam ni kaj veliko gozdov, je pa veliko šote, ki so jo uporabljali namesto drv za gretje. Seveda so jo uporabljale tudi destilarne, predvsem v oddaljenih krajih in otokih, kjer nekatere še danes za svoje potrebe dimijo ječmen (področja Islay, Orkney, Speyside).

S prihodom vlaka na Škotsko je velina destilarn v ravninskem delu začela uporabljati za gorivo premog namesto šote. Premog je gorel bolj enakomerno in z manj dima kot šota.

Ne se bat, da bo zaradi prevelike porabe zmanjkalo šote. Res je v naketerih predelih ni več, a na otokih jo je še veliko, celo več, več je zraste na novo, kot jo porabijo destilarne.

Najbolj dimljeni oz. šotasti so viskiji iz Islay regije. Za najbolj dimljenega na svetu velja škotski Octomore. Vredno je poskusiti Ardbeg, Talisker, Kilchoman, Lagavulin … Neškotski šotasti viskiji prihajajo iz Indije, Japonske in Nove Zelandije npr. indjski Amrut Peated je odličen ali pa japonski Suntory Hakushu.

Slovenska premiera

In zakaj danes tako na široko govorim o šoti? Končno smo tudi Slovenci dobili prvi pravi peated viski. Z veseljem predstavljam prvi slovenski šotast viski, ki prihaja iz Destilarne Broken Bones, ki so par mesecev nazaj razprodali prvo serijo “navadnega” viskija, sedaj pa so predstavili še dimljeno varianto, enako v omejeni seriji 66 steklenic.

Začetki destilarne Broken Bones segajo v leto 2012, ko sta Boštjan in Borut začela razmišljati o tem kako narediti dober slovenski viski. Vmes sta začela delati še odlične gine, a ljubezen do viskija ni zamrla. Po petih letih testiranj sta prišla do prave kombinacije in jo pustila 3 leta v sodih.

Peated viski

Broken Bones peated whisky je kompleksen,polnega in prijetno dimljenega okusa in arome. Uteleša naravna bogastva Slovenije – neskončne gozdove, ki ponujajo značilen hrastov les, čisto voda iz gora in svež zrak.

Narejen je iz dimljenega ječmenovega slada, ki so ga sušili s kurjenjem šote, izbranih kvasovk in vode. Po destilaciji ( drugačna kot za klasičen viski) je donegovan v dvojno rabljenih ameriških sodih in sodov iz slovenskega hrasta. Ni hladno filtriran in seveda brez dodanih barvil.

Prva serija Broken Bones Peated viski je na voljo v ekskluzivni seriji 66 steklenic, ki so oštevilčene. Steklenica je 700 ml, alkohola je 46 %, staran 3 leta v sodih.

Na zdravje oz. slainte mhath!