Coctail Bitters v gin toniku: da ali ne?

Coctail Bitters ponovno postajajo trendy, kot so bili v prvi polovici 20.s toletja. Zgodovina se ponavlja pravijo. Tudi tu.

Bitters oz. po naše grenčice so alkohol, v katerega so bila namočena različna zelišča in začimbe. Izhaja iz medicinskih namenov, predvsem namenjeno lažji prebavi.

Razne alkoholne mešanice grenkih zelišč najdemo že v davnini. V starem Egiptu so v vino namakali zelišča. V srednjem veku je z destiliranje alkohola zacvetela farmacija. V 19. stoletju pa so v Ameriki začeli nastajati coctails, v katerih so uporabili tudi različne grenčice.

Digestive in Coctail Bitters

Obstaja ogromno različnih grenčic, ki pa jih razvrščamo v dve osnovni kategoriji: digestive in coctail bitters. Digestive Bitters so namenjeni lažji prebavi. Običajno se spije kozarček po obroku. Najbolj znane znamke so Fernet Blanca, Amaro Montenegro, Campari, Aperol, Jagermeister, Pelinkovac, Travarica.

Za priljubljeno Angosturo ve cel recept le 5 ljudi na svetu in so v njegovem upravnem odboru. Velja pravilo, da nikoli ne smejo potovati z istim prevoznim sredstvom ali jesti in piti za isto mizo.

Grenčice iz tinkutre ali Coctail Bitters se običajno uporabljajo v majhnih odmerkih oz. kapljicah na pijačo. Med najbolj znanimi znamkami je prav gotovo Angustura. Ker so te grenčice bollj aromatične, se velikokrat uporabljajo tudi v hrani, predvsem v sladicah, ni pa omejeno le na te ( razne omake za meso …)

Coctail Bitters

So zelo aromatični in zaradi tega obvezen del mešanja koktajlov npr. klasikov kot sta Old Fashioned in The Manhattan.

Naslednjič, ko si zmešaš gin tonik, ne pozabi na Coctail Bitters.

Gin tonik na španski način

Španci so pravzaprav “krivi” za preporod in popularnost ginov poleg seveda Hendrick’s gina. Ko drugod po svetu ni bilo zanimanja za gine, so oni peljali že nekaj časa svojo sceno in ustvarjali prave umetnine z gin toniki.

Pri Špancih je poudarek na aromah in obsedenostjo z dodajanjem cel kup zelišč v kozarec za dodatne arome in okuse. Tu predstavljajo Coctail Bitters lažjo pot oz. bližnjico. Namesto, da imaš doma cel kup posušenih in svežih zelišč, ki jih je treba negovat, za okrasitev gin tonika, preprosto uporabiš Coctail Bitters. S park kapljicami ustvari popolnoma novo izkušnjo znanim gin tonik okusom.

Najbolj pogosto se uporabijo naslednja zelišča in začimbe:

  • citrusi: limona, limeta, grejpfrut, pomaranča
  • začimbe: koriander, koromač, kardamom, cimet, muškatni orešček, poper, curry v prahu, janeževa zvezda, čili
  • sveža zelišča: peteršilj, meta, bazilika, timijan, sivka
  • korenine: ingver, sladki koren
  • jagodičje: jagode, grozdje, maline, brinove jagode, robide
  • ostalo: kumara, paprika, feferon, čokolada

Tudi v naših barih vedno bolj prevladuje španski način serviranja gin tonika in uporabo balonastega kozarca za gin tonik.

Gin tonik na španski način

  • dry gin
  • košček citrusa
  • sveža sivka
  • feferon

Aromatic Coctail Bitters SiSQ Spirits

Za začetek sta na voljo 2 okusa: s poudarkom na pomaranči in drugi na sivki.

Grenčica s pomarančo paše vsem ginom, s sviko pa bo verjetno najbolj zanimivo dodati Santei ginu, Gin Brinu in Bratinovemu ginu #3, pa tudi ostalim.

Pravzaprav lahko gre tudi brez gina; uporabiš tonik in dodaš par kapljic pomarančne ali sivkine grenčice